Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. június

Ferdinandy György novellafüzérei

Kérdések Istenkéhez címmel jelent meg Ferdinandy György legújabb novelláskötete, amely az elmúlt három év termését tartalmazza, összesen harminckét írást, a történetek az 1950-as évektől indulnak. (folyt.)

Exhumálnák Shakespeare-t

William Shakespeare (1564-1616) földi maradványait szeretné exhumáltatni Francis Thackerey antropológus, a johannesburgi Humán Evolúciós Intézet igazgatója, aki ki szeretné deríteni az angol drámaíró halálának okát. (folyt.)

Meghalt Peter Falk

Nyolcvanhárom éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk filmszí- nész, akinek legis- mertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy volt. Nagyapja a magyar származású Falk Miksa. A színész nagy rajongója volt a költészetnek.

Megvannak Lorca gyilkosai?

Hetvenöt évvel azután, hogy Federico García Lorca költőt a spanyol polgárháborúban kivégezte a francoista milícia, egy történész alighanem fellebbentette a fátylat a halálát övező rejtélyek egyikéről. (folyt.)

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bácskai Mihály, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori igazgatója, a drámatagozat megálmodója, Apáczai-, Csokonai- és Radnóti-díjas pedagógus. 1990-ben vonult nyugdíjba. (folyt.)

Londoni koncert a Muzsikással

A Philharmonia Orchestra egész éves, 20 koncertből álló Bartók-sorozatának vendégeként lép fel Nagy-Britanniában a Muzsikás együttes, először Londonban, a Royal Festival Hallban, majd Basingstoke-ban, a soros magyar EU-elnökség keretében. (folyt.)

Kassák kiállítása Berlinben

Két kiállítás nyílt a minap a Berlinische Galerie-ben. A '20-as évek avantgárd törekvései adják a kapcsot köztük. Németes fegyelmezettség, világos, könnyen követhető pedagógia szándék jellemzi a rendezést. (folyt.)

Újra a Pilvaxban Petőfi

Petőfi Sándorról szóló monodrámával zárja az idényt a Pilvax. Huszonhét esztendő munkájával maradandó értékű életművet hagyott az utókorra. Petőfi Sándor gondolataival és dilemmáival megváltoztatta a magyar irodalmat. A darab premierje 2009 novemberében volt.

Esterházy és Dés bécsi fesztiválja

A Collegicum Hungaricum meghívására Esterházy Péter és Dés László ad ízelítőt június 20-án az O-Töne irodalmi fesztiválból Bécsben. A belépés ingyenes. A MuseumsQuartier Arena 21 csarnokában megrendezett felolvasóest után különleges zenei élmény is várja a résztvevőket.

Alföldi nyerte a POSZT fődíját

A szakma és a közönség fődíját is elnyerte Alföldi Róbert rendezése, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyén. A darab egy második világháború utáni német közösséget mutat be. (folyt.)

Elment a József Attila-kutató

Hosszan tartó betegség után életének 86. évében kedden délután elhunyt Gyertyán Ervin Balázs Béla-díjas filmkritikus, író, József Attila-kutató, műfordító - tájékoztatott testvére, Veress Mariann. Gyertyán Ervin szinte az utolsó pillanatig dolgozott. (folyt.)

A sokarcú Major Tamás

Nem mindennapi kiállítás nyitottak meg csütörtökön Miskolcon, Major Tamásra, a huszadik század egyik legnagyobb, és talán legellentmondásosabb magyar színészére emlékezve a Színháztörténeti Múzeumban.

Faludy György, a humanista

„Népszerűsége köz- ismert, villoniádáit tartalmazó kötetei valószínűleg jó eséllyel pályáznak a minden idők legkeresettebb magyar verseskötete címére” – így mutatja be könyvében „főhősét” Blénesi Éva. (folyt.)

Arany-ballada zenében

Karl Jenkins walesi zeneszerző Arany János balladáját zenésítette meg. A világpremier rohamosan közeledik, épp június 21-én esedékes. Az öt évre szóló cím elfogadásában befolyásolta harmincketted résznyi magyar származása is. (folyt.)

Pályázat a versek szerelmeseinek

Meghosszabbította a kedvezményes jelentkezési lehetőséget a nyári Versművészeti Táborokba a Magyar Versmondók Egyesülete a sűrűsödő érdeklődés miatt. Június 20-ig jelentkezhetnek a versek szerelmesei csökkentett részvételi díjjal, amelyet iskolák, intézmények is átvállalhatnak.

Semprún halála: Budapesten valaki

A nagy utazás című remekmű írójáról, a XX. század emlé- kezetének nevezett szerzőről kevesek tudják, hogy igen jó véleménnyel volt a magyarokról és különösen büszke itteni népszerű- ségére. A június 7-én elhunyt Jorge Semprún polgári értelmiségi családban született 1923-ban.

Hárommilliárdot esett a könyvpiac

A hazai könyvpiac a 2008-as, 67 milliárd forintos csúcsidőszak óta folyamatosan csökken, tavaly már csak 61,6 milliárd forint volt a forgalom, ami egy év alatt 4,1 százalékos visszaesést jelent; a szakma nem optimista, stagnálást várnak. (folyt.)

Színpadra léptek a gyermek-színjátszók

A Drámapedagógiai Társaság immár 20. alkalommal rendezte meg a magyar gyermekszínjátszók országos, felmenő rendszerű fesztivál-sorozatát. A megyei találkozókra mintegy 350 csoport nevezett be. (folyt.)

Elhunyt Edith Piaf szerzője

Életének 79. évében elhunyt Claude Léveillée szövegíró, zeneszerző, aki Edith Piafnak volt dalszerzője, a "québeci sanzon" egyik legnagyobb alakja szerdán éjjel ment el - értesült a Radio-Canada közszolgálati adó. Ötéves korában kezdett zenélni. (folyt.)

Zajlik a POSZT

Közösségi élmény és egyben próbatétel a színház Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint, aki a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozót nyitotta meg. A POSZT a magyar színházi élet egyik legrangosabb eseménye. (folyt.)

Verstáborok: már csak pár napig kedvezményesen!

Vadregényes helyszín, ihletett környezet, művészi légkör egy Duna-parti hajón, népszerű költők, írók, színészek, előadóművészek, ismert televíziós személyiségek társaságában, esténként verszenei koncertekkel! Most még kedvezményes részvételi feltételekkel! (folyt.)

Latinovits Találkozó

Sikerrel ért véget a XVII. Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet középiskolás és felnőtt versmondók részére hirdetett meg társrendezőivel a Magyar Versmondók Egyesülete a művész születésének 80. évfordulóján. (folyt.)

Meghalt a későn érő író

Harry Bernstein 96 éves volt, amikor első művét kiadták. A zsidó származású író egyik legnagyobb műve a „Láthatatlan Fal” című könyv, mely fiatalkoráról és a keresztény –zsidó ellentétekről szól. Bernstein több mint 40 könyvet írt élete során, de a legtöbb kéziratot megsemmisítette.

Előadóművészeti törvény

Tárgysorozatba vételre és általános vitára alkalmasnak találta az előadó- művészeti törvény módosítását célzó indítványt. A módosítást, amelynek fő eleme, hogy a korábbi hat helyett három nyilvántartási kategóriát nevez meg. (folyt.)

Szép magyar könyv 2010

A 82. Ünnepi Könyv- hét csütörtöki nyitó- napján adták át a Szép Magyar Könyv 2010 verseny elismeréseit. A meg- mérettetésre 63 kiadó összesen 129 könyvvel pályázott, végül az előzsűrizést követően 57 mű került a főzsűri elé. Kiosztották a minőségi könyvesboltok Hermész-díját is.

Janikovszky Éva meseíró pályázat

Kihirdették a VIII. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit pénteken Budapesten: első helyezést ért el Kovács Ráchel (Egy papírsárkány élete - A sivatag őrzője) a 6-10 évesek, Demecs Norbert (Gabi-halála) pedig a 11-16 évesek kategóriájában. (folyt.)

L. Simon László a Tragédiáról

Az Országgyűlés kulturális bizottságát vezető L. Simon László semmi kivetni valót nem lát Az ember tragédiája Nemzetis előadásában, "legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta". (folyt.)

Ady, Latinovits és a drum'n'bass

Vérbeli fúziót ígér egy újonnan megtalált magyar elektronikus zenei formáció: a magyar producer Xenophobe számaiban drum'n'bass alapra keverve hangzanak fel Ady Endre és József Attila versei Latinovits Zoltán tolmácsolásában. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum