Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. május

Nőtt a Teátrumi Társaság létszáma

Huszonháromról 27 tagúra növekedett a jellemzően vidéki kőszínházakat tömörítő szakmai és érdekvédelmi szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), miután négy új tagot vett fel vasárnapi közgyűlésén Békéscsabán. (folyt.)

John Banwille-é a Kafka-díj

Az ír John Banville regényíró kapta a nagy presztízsű Franz Kafka-díjat. A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus és John Calder brit kiadó is a tagja volt. Az évenként kiosztott díjjal 10 ezer eurós pénzjutalom is jár.

Magyar írósiker Romániában

Különösen kedves fogadtatásban volt részük a magyar íróknak a vasárnap záró bukaresti nemzetközi könyvfesztiválon, a Bookfesten, ahol Magyarország a díszvendég. A sikerhez hozzájárult a két évvel ezelőtti román díszvendégség is Budapesten.

Kutatás az amatőr színjátszásról

A Magyar Művelődési Intézet online kitölthető kérdőíves kutatásba kezdett, a magyar nyelvű amatőr színjátszás helyzetének és alkotói körének feltérképezése érdekében. Minden fesztivál-szervezőt, színjátszó-csoport vezetőt, hajdani és ma is aktív színjátszót megkérdeznek. (folyt.)

Pilinszky fiataloknak

Énekelt és szavalt Pilinszky-versekkel járja az országot, elsősorban a közép- iskolákat Orbán György és Kovács Gábor. Műsorukból a költő születésének 90. és halálának 30. évfordulója alkalmából jelent meg CD Egy szenvedély margójára címmel.

Buda Ferenc is a verstáborban

Az élő költőlegenda, a Kossuth-díjas Buda Ferenc csatlakozott azon művészekhez, akik részt vesznek majd az idei nyári Versművészeti Táborok munkájában Neszmélyen. Esténként verszenei koncertek, napközben foglalkozások várják a táborozókat. (folyt.)

Házilag nyomtatott könyvek versenye

Olaszországban is egyre népesebb azoknak a nagyközönség előtt ismeretlen íróknak a tábora, akik alacsony példányszámban, házilag nyomtatják ki művüket interneten. Az Feltrinelli kiadó kifejezetten a saját készítésű könyvek számára hirdette meg a pályázatot. (folyt.)

Az utolsó funky - Könyvheti kötet

Elkészült a múltba visszatekintő, az elmúlt évtizedekben publikált műveit újrarendező trilógia harmadik kötetével Marton László Távolodó. A zenei újságíróként ismert szerző ezúttal régi és új verseit állította össze. (folyt.)

Emléktábla Szabó Lőrincnek

Szabó Lőrinc költő dalmáciai utazásai emlékére avatnak emléktáblát Korculán, a kikötőben, a Révkapitányság árkádsora végén. Szabó Lőrinc a 20. század egyik legnagyobb magyar költője többször járt az Adriai-tenger keleti partvidékén. (folyt.)

Írók, költők és illusztrátorok a gyerekekkel

A Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásárnak a Millenáris Fogadója adott otthont május 12-14. között. A hangzatos elnevezés és a bűvös hetes szám alapján arra gondoltunk, zsúfolásig tele lesz a Fogadó, de tévedtünk. (folyt.)

Szobrot kapott Dsida Jenő

Dsida Jenő Szatmár- németiben született erdélyi magyar költőnek Magyar- országon elsőként Kaposváron állítottak szobrot. A bronzból készült mellszobrot a költő születésének 114. évfordulóján, kedden avatták fel a Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban. (folyt.)

Ismeretlen Burgess-szövegek

Legalább húsz, eddig kiadatlan írást tártak most Anthony Burgess tollából a nyilvánosság elé a hagyatékát gondozó irodalomtudósok, a szerzőről elnevezett manchesteri kutatóközpontban. Forgatókönyvek, novellák, színdarabok kerültek az intézet tulajdonába. (folyt.)

Független színházak támogatása

A múlt héten kiírt 2011-es előadóművészeti pályázat szerint 759 millió forintot szánnak az úgynevezett 6-os kategóriába sorolt független színházak támogatására. Ezen belül a legnagyobb, nettó 266 millió forintos keretre a táncművészeti szervezetek pályázhatnak. (folyt.)

Felavattuk Bella István sírját

A Farkasréti temetőben költők, írók, színészek és előadóművészek társaságában avattuk fel Bella István síremlékét a Kossuth-díjas költő halálának ötödik évfordulóján. A szív alakot idéző alkotást Kő Pál szobrászművész álmodta meg, és Kontur András faragta ki mészkőből.

Kartal Zsuzsa költő elhunyt

64 évesen, súlyos betegség után hunyt el Kartal Zsuzsa költő, publicista. 1947. február 5-én született Budapesten Hajnal Gábor és Kartal Ilona gyermekeként. 1966-1971 között az ELTE BTK magyar-latin szakos hallgatója volt. (folyt.)

Versszínházzal ért véget a szorgalmi időszak

A Budapesti Corvinus Egyetem meghívására a Versszínház a Suliban programmal búcsúztatták a szorgalmi időszakot. A Faludy György életéről szóló előadás díszvendége Krencsey Marianne volt, akit Turek Miklós virágcsokorral köszöntött fel 80. születésnapja alkalmából. (folyt.)

Ifjúsági előadások díjai

Véget ért a 6. Gyermek- és Ifjúsági Szemle a Marczibányi téren. A zsűri, továbbá a Szemletanács kiosztotta a rendezvény támogatói által felajánlott díjakat. A fesztiválon igazolódott a szemle jelmondata: A jó gyerekszínházat a felnőttek is szeretik! (folyt.)

Újrahasznosított művészet: Transzfer írófesztivál

Az újraírás, az újrahasznosítás és a különböző művészeti ágak közti átjárások lehetősége a fő témája a szerdán kezdődő Budapest Transzfer Nemzetközi Írófesztiválnak. (folyt.)

Kaszás Attila-díj Mucsi Zoltánnak

Negyedik alkalommal adták át a Kaszás Attila-díjat a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az elismerést 2008-ban alapította a budapesti XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata és a Mozaik Művészegyesület. A pályatársak Mucsi Zoltánra szavaztak. (folyt.)

Elment Bögözi Kádár János költő

Életének 71. évében, Budapesten elhunyt Bögözi Kádár János erdélyi magyar költő, prózaíró - közölte a család. Bögözi Kádár János 1939. augusztus 18-án született Brassóban, családja egy éves korában Kolozsvárra költözött. (folyt.)

Berzsenyi Helikon Napok

Magyarországi és határon túli magyar városok irodalmát állítja a középpontba a Berzsenyi Helikon Napok előadás-sorozata, amely pénteken kezdődött Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban. A kétnapos rendezvény részeként adják át az idei Berzsenyi-díjat, amelyet Mák Ferencnek ítéltek oda.

Jótékony célon fut: Nagy László emléktúra

Idén május 21-én rendezik a Nagy László emléktúrát, a rendezvény bevé- telének egy részét és az összegyűlt adományokat a vörösiszap-károsultak javára ajánlják fel. A túrára nevezni a Csordás-Fodor Borháznál lehet. (folyt.)

75 éves lenne Lázár Ervin

Május 5-én lenne 75 éves Lázár Ervin Kossuth-díjas író, Mikkamakka, Ló Szerafin és számos más, méltán ismert, népszerű mesealak megálmodója. Bár Budapesten született, de szülőföldjének Alsórácegrespusztát tekintette.

Kormányzati hadjárat indul a hallgatók ellen

12 egyetem marad a mostani 29 helyett egy, az [origo] birtokába került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. A kormány felszámolja a felsőoktatási helyek közel felét. (folyt.)

Petőfi, Móricz és Nemes Nagy - könnyű matúra

Elméletileg könnyebb volt az idei közép szintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga az előző évekhez képest, ami nem biztos, hogy szerencsés - mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. (folyt.)

Kiállítás nyílt a Tragédia kapcsán

Kiállítás nyílt Madách Imre Az ember tragédiája című műve kiadásának 150. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia épületében hétfőn, az MTA 181. közgyűlésének első napján. A drámai mű kiemelkedik a magyar irodalom sok kiváló alkotása közül is. (folyt.)

Elhunyt Zolnay Zsuzsa

Életének 80. évében elhunyt Básti Lajos özvegye, Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja. 1932-ben született Budapesten. Középiskolás éveinek vége felé a versmondás irányította a színi pálya felé. (folyt.)

A legjobb első mondat

Ön szerint melyik a magyar irodalom legjobb, legszebb, legemlékezetesebb kezdőmondata? Erről kérdezi az Irodalmi Újság a játékos kedvű hallgatókat. Ha van kedve, küldje el saját kedvencét a rádió szerkesztőségének! (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum