Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. április

Aranykönyv: még lehet szavazni!

Május 5-ig lehet még szavazni a hazai legnépszerűbb írókra, könyvekre az Aranykönyv szavazáson. Öt kategóriában a közönség dönt arról, hogy a 2010-ben megjelent könyvek közül melyiket tartja a legjobbnak. (folyt.)

Színháztörténeti konferencia és nagyelőadás

Színháztörténeti konferencia zárta – kiemelt érdeklődés mellett – az idén 80. jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó, Az ember tragédiája előadáshoz kapcsolódó, hetek óta tartó szakmai programsorozatot. (folyt.)

Szabadság kontra irodalom

A New York Times blogján megjelent interjúban Orsós László Jakab, a negyven ország száz íróját bemutató World Voices fesztivál kurátora beszélt munkájáról. Orsós kikéri magának, hogy művészeti adminisztrátorként tartsák számon kurátori pozíciójában. (folyt.)

Molnár Piroska, a Nemzet Színésze

Molnár Piroska Kossuth-díjas, kiváló művészt, a Nemzeti Színház színésznőjét választották tegnap a Nemzet Színészének. A Nemzet Színészeinek tanácskozása után Psota Irén közölte a hírt, amit Alföldi Róbert elsőként tudatott telefonon Molnár Piroskával. (folyt.)

Elhunyt Gonzalo Rojas

Gonzalo Rojas chilei költő, a kortárs latin-amerikai költészet egyik legjelentősebb alakja volt. A 2003-ban a spanyol ajkú világ rangos irodalmi elismerésével, a Cervantes-díjjal kitüntetett költő hétfőn, 93 évesen halt meg. (folyt.)

Alkotás, archiválás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Alkotás és archiválás címmel rendez konferenciát a hazai művészeti egyetemek részvételével május 2-án, melyen a témához kapcsolódva adnak elő a művészeti egyetemek doktori iskoláinak hallgatói. (folyt.)

A Húsvét eredete

A húsvéti tojás ajándékozása régi, sok országos hagyomány, nálunk a hétfői locsoláshoz tartozik. Külön műfajjá fejlődött a locsolkodáshoz párosuló – néha engedélyt kérő, néha humorosan fenyegető – rövid vers elmondása. (folyt.)

Nagy bajban a színházak

Sem a Budapesti Kamaraszínháznak, sem a Nemzeti Színháznak nincs még a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal aláírt támogatói szerződése. Ez az oka annak, hogy a Nemzetiben csak részben, a Kamaraszínházban pedig még egyáltalán nem kapták meg múlt havi fizetésüket a dolgozók.

Útban állt a színházigazgató?

Visszavonták a Vörösmarty Színház direktorának vezetői megbízatását. A polgármester indítványára, zárt, rendkívüli ülésen döntöttek erről Székesfehérváron. Vasvári Csaba április 27-én távozik igazgatói posztjáról. Menesztése politikai döntés, ahogy egykori kinevezése.

Regösök Húrján

Két elődöntőt is rendeztek azonos időpontban: hétvégén Budapest és Veszprém adott otthont az iskolai versmondó versenyek kiemelt tehetséggondozó találkozójának, a Regösök Húrján versenynek. Kunszentmiklóson még várják a jelentkezőket. (folyt.)

Előadóművészeti törvény: politikai kockázat

Egyéni beadvánnyal módosíthatják a 2008 decemberében elfogadott előadó-művészeti törvényt, még a tavaszi időszakban. A kormány kikerüli az egyeztetést, a kulturális és sajtóbizottság elnöke jegyzi majd a javaslatot. (folyt.)

A nyelv közös eredete?

Egyetlen forrásból származik Földünk valamennyi nyelve - állítják a beszéd eredetét kutató brit és ausztrál szakemberek. Több száz nyelv vizsgálata nyomán az Oxfordi Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói a beszéd kialakulásának gyökereit ugyanarra a helyre, és időre vezették vissza.

Kazinczy-érmek

Kazinczy-érmet kaptak a Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén nyújtott teljesítményükért az anyanyelvet legszebben beszélő középiskolások Győrött. A 120 hazai gimnáziumi és szakképző iskolai diák, és 27 határon túlról tanuló vetélkedett. (folyt.)

Elhunyt Bába Krisztina

Meghalt Bába Krisztina, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási főigazgatója, a Varsói Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgató-helyettese. A főigazgató életének 55. évében, baleset következtében hunyt el.

Radnóti emlékezete

Radnóti Miklós születésének 102. évfordulóján színházi megemlékezést tartanak a Magyarországi Szerb Színházban. Április 29-én Turek Miklós Árny az árnyban című versjátéka kerül színre. Az előadásban Radnóti saját szavaiból ismerhetjük meg életének örömeit.

Könyvfesztivál: Per Olov Enquist és Európa

Megnyitotta kapuit a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A vendég ezúttal Per Olov Enquist svéd író és az Európai Unió. A négynapos eseménysorozat színes kulturális programokkal várja az érdeklődőket számos külföldi és hazai költővel és íróval. (folyt.)

Az idei Költészet Napi díjazottak

250 néző előtt, telt házas, három órás, zenés versszínházi műsor közepette osztotta ki idei díjait a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete. A Műcsarnokban zajló est fogadással zárult. (folyt.)

Honterus aukció legjobbjai

A hatszázhuszonöt tételnek több mint a fele kelt el a Honterus Antikvárium pénteki árverésén. Nagy emelkedések nem voltak, sokszor csak a kikiáltási árat adták meg, de néhány szép licitet elkönyvelhettek. Ezen belül huszonötször regisztráltak százezer forint feletti leütést. (folyt.)

Ismét versbusz Veszprémben

Ötödször indul útjára április 11-én, a költé- szet napján a vers- busz Veszprémben; az ismert színészekhez idén népszerű rock- és operaénekes, valamint egy költő is csatlakozik. Hat helyszínen hat művész, egy zenekar és egy költő több mint száz verset ad elő egyetlen nap alatt.

József Attila arca három verzióban

József Attila három különböző arcát mutatja be három városban, Diósdon, Lőrincin és Budapesten a Költészet Napja alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete. A sorozat április 9-én kezdődik a Műcsarnokban. (folyt.)

Elvitték J. Keats szerelmeslevelét

Nyolcvanhatezer fontért jutott hozzá a londoni Keats Múzeum egy árverésen a brit költőóriás utolsó szerelmesleveléhez. A tuberkulózisban szenvedő költő 1920-ban írta a közel harmincmillió forintot érő levelet. (folyt.)

Versmob 04 11

A vers, az írás, az olvasás mai helyéről és szerepéről vall 44 kortárs magyar költő a Versmob 0411 című dokumentumfilmben, mely a költészet napján, április 11-én jelenik meg az interneten. "Úgy igyekeztünk kiválasztani a szerzőket, hogy minden generáció hasonló arányban képviseltesse magát." (folyt.)

Alkotóművészek: tiltakozunk!

A kormány döntése következtében az Alkotóművészeti Közalapítvány április 30-ával megszűnik. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tiltakozik a döntés ellen. A művészek saját pénzükkel is támogatták az Alapítványt, amit most elvesz a kormány. (folyt.)

Nem hagyják veszni Latinovits emlékeit

A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága (SMMI) pénzügyi okokból arra kényszerült, hogy bezárja a balatonszemesi Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot, ám a település testülete úgy döntött, hogy májustól átveszi a működtetését. (folyt.)

Kortársköltők zenében

Költészet Napjához kapcsolódva először lesz Budapesten olyan kisfesztivál, amely csak a kortárs magyar versek megzenésített darabjait mutatja be az irodalmi életre és a zenére is nyitott közönség számára. (folyt.)

A verssel jól lehet csajozni

Fiatal filmesek saját pénzből csináltak dokumentumfilmet, amelyben 44 költő beszél arról, miért lehet értelme 2011-ben az irodalomnak. A dokumentumfilm párjaként készül egy rövidfilm is Trill Zsolt és Petrik Andrea szereplésével. A rendező szerint izgalmas problémákat piszkáltak meg. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum