Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. március

Színésznagyságok versenye a Vas utcában

Neményi Lili opera- énekesnő harminc évvel ezelőtt alapította a Színház- és Film- művészeti Egyetem dalversenyét. Célja az volt, hogy a hallgatók megtanulják és ápolják a sanzonműfajt. A jubileum alkalmából rendhagyó és nagyszabású eseményre készül az egyetem.

Szükség van az iskolai előadásokra

Született egy vadonatúj szemle, a Tantermi Színházi Projekt, melyhez elsőként a MU Színház és a szomszédságában lévő Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium biztosította az autentikus környezetet 2011. március 19-20-án. (folyt.)

Formabontó versünnep Kaposváron

Április 11-én, a költészet napján minden a vers körül forog a színházban – egyedülálló programokkal készülnek a versünnepre. Aznap a Csiky Gergely Színház jóvoltából mindenki belekóstolhat egy kicsit a kötészetbe: az is, aki otthonosan mozog a költészet világában.

Átírta a hatalom a József Attila-díjak névsorát

Négy nevet kicserélt a kormányzat a szakmai szervezetek által József Attila-díjra felterjesztett művészek névsorában - legalábbis ezt állítja Kukorelly Endre LMP-s képviselő. Az író-politikus ezügyben írásbeli kérdést intézett Réthelyi Miklós erőforrás miniszterhez. (folyt.)

Óriási támogatás brit művészeknek

Több mint 8 millió fonttal támogat magánvagyonából a brit művészeteket képviselő intézmé- nyek közül tizenegyet - egyebek közt a Royal Shakespeare Companyt - egy Vivien Duffield nevű emberbarát. (folyt.)

Alföldi Róbert: miért mennék el?

Alföldi Róbertet a Heti válasznak adott interjújában arról faggatták, nem kérdezték-e meg, minek örülne ennél (a Nemzeti igazgatásánál) jobban. „Ennyire kedvesen nem. Arra már volt példa, hogy megkérdezték: nem szeretnék-e máshol dolgozni?

Lakásszínházi premier

Független társulat készül első darab- jának ötvenedik előadására, a Szörprájzpartira. Írója, Kárpáti Péter egy kevéssé felforrósodott nagyszínházi premierje után úgy döntött, hogy titkos lakásszínházat hoz létre egy budapesti bérházban...

Ranschburg Jenő utolsó útja

Rengeteg tisztelő: tanítvány, kolléga, munkatárs vett végső búcsút a családdal szerdán Ranschburg Jenő pszichológustól, a pszichológia tudományok doktorától Budapesten a Fiumei úti sírkert szóróparcellájánál. (folyt.)

Új pódium épült Nyíregyházán

Pódiumszínpaddal bővült a nyári színházi estjeiről ismert nyíregyházi Barbizon Hotel; az új kulturális tér nyolcvan néző befogadására alkalmas. A mintegy 19 millió forintos uniós támogatással, 43 millió forintos összköltséggel megvalósult fejlesztés egész évben működtethető. (folyt.)

E-könyvek, online mesetévé

A nemrég megjelent Explorer9-nek köszönhetően indult el az Alexandra könyváruház ingyenes e-könyves oldala, és az egyszervolt.hu online mesetévéje. Egyre népszerűbbek az olvasás hagyományostól eltérő formái, az e-könyvek. (folyt.)

Kulturális tárca: pénz helyett csak segítő szavak

A kulturális tárcának nincsenek anyagi eszközei a Tűzraktér ügyének megoldására sem, de közvetítőként szívesen részt vállalna abban - jelentette be a VI. kerületi alkotóműhely jövőjéről rendezett hétfő esti kerekasztal-beszélgetésen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár. (folyt.)

Utassy Józsefre emlékeztek

A tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőre, Utassy Józsefre emlékeztek születésének 70. évfordulója alkal- mából pénteken Zalaegerszegen. Az élete utolsó öt évében a Zala megyei Rédicsen élt költőről a Csillagok árvája című portréfilm bemutatásával emlékezett meg.

Nemzeti Színház: elég a politikai játékokból

Nem igaz, hogy a Nemzeti Színházról szóló politikai viták befolyásolnák a művészi munka színvonalát, ezt bizonyítja, hogy az idei Pécsi Országos Színházi Találkozóra nemrég a Nemzeti három előadását is meghívták. A társulat közleményt adott ki. (folyt.)

Nehéz fordítani az új Günter Grass művet?

Az irodalmi Nobel- díjas Günter Grass szerint új könyvét nem lehet lefordítani hagyományos eszközökkel. Az író legújabb művéről az Európai Fordítókollégiumon beszélgetett számos országból érkezett fordítójával Straelenben. (folyt.)

Honlap a Mikes Kelemen Évre

Mikes Kelemen munkásságát, a képzőművészetre, a szépirodalomra és zenére gyakorolt hatását mutatja be az a weboldal, amelyet az egri Eszterházy Károly Főiskola hozott létre a nemzeti Mikes Kelemen Emlékév alkalmából. (folyt.)

Ahogy a diákok látják: Az ember tragédiája

Több mint kétszáz debreceni diák mutatta be március 12-én Az ember tragédiáját a Csokonai Színházban. Vidnyánszky Attila szívügyének tekinti az Ádámok és Évák elnevezésű projektet, rendszeresen látogatta a próbákat, és beszélgetett a diákokkal. (folyt.)

Kultkocsmák, mint a versek új otthona

Költészeti estek, irodalmi szalonok, népzenei klub, koncerthelyszín, kiállítóhely sőt mozi: ezt mind megtalálhatja, aki belemerül a pesti Király utca két oldalán elterülő romkocsmavilágba. És máris itt az első vitakérdés: romkocsma vagy kultkocsma? (folyt.)

A költészet, mint a gyermekszülés

Erotikával átszőtt írásait Eszenyi Enikő tette népszerűvé. Tanárnak indult, de hol azzal vádolták, hogy drogdíler, hol szabad szájú költeményeit rótták fel neki. Zenésznek és színházi embernek is nevezhetné magát, mégis leginkább költőnő Kiss Judit Ágnes. (folyt.)

Gabnai Katalin meséje színpadon

Gabnai Katalin A mindenlátó királylány című mesejátéka a Miskolci Nemzeti Színház műsorán. Tüskerózsa, az eladósorba került királylány apja csak ahhoz a kérőhöz adja hozzá gyermekét, aki el tud bújni a lány elől. (folyt.)

Tovább szűkült a hazai könyvpiac

Több mint négy százalékkal csökkent a hazai forgalom a könyvek terén 2009-hez képest. Zentai Péter László, a legnagyobb hazai szakmai szervezet igazgatója szerint nem látszanak biztató előjelek 2011-re sem. (folyt.)

Újabb kulturális folyóiratok szűnnek meg

A főváros költség- csökkentése és a kulturális elvonások miatt veszélybe került a Budapesti Negyed és a Budapest folyóirat működése. A Fővárosi Önkormányzat szerint nincs az ilyen jellegű kiadványok támogatására fordítható pénzük.

A magyar Írók és Bécs

Budapestről az osztrák fővárosba költözött át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Álmok köntöse című, a magyar írók és Bécs kapcsolatát bemutató kiállítása. A kiállítás anyaga lényegében változatlan a budapestihez képest. (folyt.)

Helyét keresi az irodalom

Folytatódott a Hadik Kávéházban az irodalom helyzetével foglalkozó vita a Szépirodalmi Figyelő szervezésében, Árkok, bokrok, lövészárkok: második menet címmel. Téma volt az oktatás, a nemzedéki különbségek és az internet is. (folyt.)

Kisvackorok napja a PIM-ben

Még egy legódarabot sem lehetett volna leejteni a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, annyi volt az érdeklődő. Harisnyás kislányok, kertésznadrágos kisfiúk és büszke szülők mindenütt. Akadtak kisebbek is, akik vagy a mamájuk öléből, vagy a földön kúszva figyelték az eseményeket. (folyt.)

Új monográfia Szabó Lőrincről

Tükörszínjátéka agyadnak - Poétikai problémák Szabó Lőrinc költészetében címmel új könyvet jelentetett meg Kulcsár-Szabó Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense. (folyt.)

Közlemény a Tűzraktértől

A Független Kulturális Központot és Alkotóházat egy tollvonással megszüntetné a hatodik kerületi önkormányzat. Március 31-ével a 374 főt befogadó Alkotóházat kiürítésre kötelezték. Az elmúlt 5 év során a központ közel 6500 művészeti és kulturális eseménynek adott otthont. (folyt.)

Stúdiószínházi Fesztivál Egerben

A Gárdonyi Géza Színház március 27. és április 2. között, az Egri Tavaszi Fesztivál keretében rendezi meg a XXI. Magyar Stúdiószínházi Feszti- vált, melyen 11 színház produkciója látható. Az idei fesztivál a Színházi Világnapon, a házigazdák Látogatók című előadásával indul. (folyt.)

Ismeretlen levelek a német írótól

Hans Fallada német író több tucat levelére bukkantak az izraeli nemzeti könyvtárban. A levelekben a Haaretz című izraeli lap információi szerint a náciellenes író magányáról, betegségéről és félelmeiről ír. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum