Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. február

Tűzraktér: bezárják?

A Tűzrakteret a bezárás fenyegeti. A budapesti Független Kulturális Központ a Facebook oldalán jelentetett meg egy erről szóló közleményt szombaton. Az okok a hír közlői számára nem ismertek, mások szerint a kerület új vezetésének nem tetszik a Tűzraktér. (folyt.)

Umberto Eco a bojkott ellen

Umberto Eco író a jeruzsálemi könyvvásáron az irodalmi bojkott ellen emelt szót annak kapcsán, hogy brit írók arra szólították fel honfitársukat, Ian McEwant: utasítsa vissza a neki ítélt izraeli irodalmi díjat, Izrael palesztin politikája elleni tiltakozásul. (folyt.)

Színházak: újabb megszorítások

A fővárosi vezetése szerint a színházak a jövőben piaci áron bérelhetnék a daraboknak otthont nyújtó ingatlant. Az ötlet Atkári János, a főpolgármester egyik tanácsadójának fejéből pattant ki, aki korábban már nagy felháborodást keltett a Sziget bérleti díjával is. (folyt.)

Vörös Postakocsi: díjakat adtak át

Február 24-én került sor A Vörös Postakocsi Folyóirat 2010-es díjainak átadására, a Nyíregyházi Főiskolán. A díjak három kategóriában kerültek kiosztásra a szerkesztők szavazatai alapján a lapban és a portálon megjelent legkiemelkedőbb publikációkért. A díjakat Halkóné dr. Rudolf Éva adta át. (folyt.)

Vége: feloszlatják a József Attila Színházat!

Megszűnhet önálló intézményként működni a József Attila Színház, amelynek társulatát feloszlatják; a teátrum dolgozóival csütörtökön Méhes László igazgató ismertette Csomós Miklós főpolgármester-helyettes erről szóló levelét. (folyt.)

Thomas Jefferson előkerült könyvei

Csaknem kétszáz év után került elő Thomas Jefferson tucatnyi elveszett könyve St. Louisban, a Washingtoni Egyetemen. Történészek vizsgálják a 69 újonnan felfedezett könyvet. A Függetlenségi Nyilatkozat megírója imádott olvasni. (folyt.)

Már húszra nőtt a kultúráért küzdő szervezetek száma

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) után újabb 14 kulturális egyesület, alapítvány, érdekvédelmi szervezet és szövetség csatlakozott a kultúra ellehetetlenítése ellen küzdőkhöz. A kormányzati intézkedések újra gondolását kérik. (folyt.)

Meghalt Olasz Sándor, a Tiszatáj főszerkesztője

Február 21-én, hétfőn a szegedi klinikán meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője, a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalom Tanszékének egykori tanszékvezető egyetemi tanára. (folyt.)

75 éves Bodor Ádám író

75. születésnapját ünnepli Bodor Ádám Kossuth- és József Attila-díjas író. Kolozsvárott látta meg a napvilágot, a Református Kollégium diákjaként 1952-ben, 16 éves korában államellenes szervezkedés vádjával elítélték. Költők köszöntik. (folyt.)

Elhunyt Kopányi György

A Magyar Írószövet- ség mély fájdalom- mal tudatja, hogy elhunyt Kopányi György (Pécs 1921 - Diósd 2011) író, forgatókönyvíró, a Magyar Rádió Jászai - díjas dramaturgja. Verseit a Diárium, a Sorsunk és a Magyarok közölte. (folyt.)

Veszélybe került a közgyűjtemény

Csatlakozott a kultúrát sújtó intézkedések elleni tiltakozáshoz a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. A nemzet kulturális kincseit gondozó országos közgyűjtemények és a intézmények is veszélybe kerültek. (folyt.)

Rodostói utca Mikes Kelemen emlékére

Utcát neveztek el Mikes Kelemenről Rodostóban a magyar próza- irodalom kimagasló alakja halálának 250. évfordulója alkalmából. F. Tóth Tibornak kezdeményezésére a Rákóczi Múzeum mögötti utcát nevezte el Mikes Kelemenről. (folyt.)

Kulturális összefogás

Százezrek nevében tiltakozik a miniszter- elnöknél és a kormánytagoknál több kulturális szövetség és egyesület az újabb takarékossági intézkedések ellen. Az állami pénzek visszafogása a kultúra teljes ellehetetlenítését eredményezi. (folyt.)

Párnacsata a szellem szabadságáért

2011. február 18-án, pénteken 16 órakor a Deák téren a Tünet Együttes flash mobot szervez, gyöngéd háborút indít a verbális agresszió ellen. Várnak mindenkit, aki tenni szeretne azért, hogy a közbeszéd megváltozzon, és hogy az emberek figyeljenek egymásra. (folyt.)

Híres magyar írók emlékezete

A két évvel ezelőtt Tatárszentgyörgyön kivégzett fiatal férfira és ötéves kisfiára emlékezik a Beszélő című folyóirat február 22-én este hét órától híres magyar írók, zenészek részvételével. Az est a megemlékezésen túl jótékonysági célt szolgál. (folyt.)

Még kevesebb jut a kultúrára

Bár a Kormány növekedésre számít a különadókból és a nyugdíj-einstandból, mégis létrehozza a "stabilitási szükségalapot". A legtöbbet a kulturális tárcát birtokló Nemzeti Erőforrás Minisztériumától veszik el, de az NKA is rosszul jár, és velük a közönség. (folyt.)

Megújul a képzés a Színművészetin

Átalakítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Film- és Televízió Főtanszak képzési struktúráját. A lépést a verseny-képesség megőrzésével indokolják: a kétlépcsős rendszerrel a szakemberek gyakorlati képzését szeretnék erősíteni. (folyt.)

Versmondó: kint a téli lapszám

A folyóirat téli lapszáma kritikák és tanulmányok mellett beszámol az elmúlt negyedév jelentős verstalálkozóiról, a Versrádió 2010-es különdíjáról, a VersFesztiválról, és búcsúzik többek között Bánffy Györgytől. (folyt.)

Megrongálták Weöres szobrát Szombathelyen

Ismeretlen tettesek rózsaszín festékkel mázolták össze a város szülöttjének, Weöres Sándornak a szobrát Szombathelyen, a rendőrség keresi a köztéri rongálókat - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. (folyt.)

Újabb kurzus az Írószövetségnél

Februártól ismét lehet csatlakozni a Magyar Írószövetség íróiskolájához. A 2008-ban indult iskolának jelenleg mintegy negyven hallgatója van. A szövetség tavaly novemberben megválasztott új elnöke, Szentmártoni János is úgy látja, az intézményt érdemes és kell is fejleszteni. (folyt.)

Költözik a József Attila Klub

A megalakulása óta az Írószövetség épületében működő József Attila Kör február 6-án a Kossuth Klubba teszi át székhelyét. Ez alkalomból farsangi felolvasást tart. A neves írókból, költőkből, irodalomszervezőkből álló társaság a költözésről irattat. (folyt.)

Színházi végjáték? Kortárs magyar dráma

Megszüntetések és összevonások, a támogatások erős csökkentése, hasznosítási pályázat, bérleti díj a fenntartónak (?), Budapestről szóló kortárs magyar dráma – ezek a napról napra ismétlődő kulcsszavak a budapesti színházi szcénában. (folyt.)

Takáts Gyula '100

A Kossuth-, József Attila-, Baumgarten- díjas költő, író, műfordító századik születési évfordulója alkalmából rendezvények sorával emlékeznek meg Kaposváron. A két évvel ezelőtt elhunyt somogyi kötődésű Takáts Gyula, a Berzsenyi Társaság örökös tiszteletbeli elnöke 1911. február 4-én született. (folyt.)

Posztumusz Vonnegut-kötet

Január 25-én jelent meg Amerikában Kurt Vonnegut eddig sehol sem publikált novelláit tartalmazó - újabb - posztumusz kötete While Mortals Sleep címmel. A novelláskötetben az ember és a gépek kapcsolata jelenik meg. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum