Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. január

Elhunyt a költő, Rába György

2011. január 29-én hajnalra virradóra, nyolcvanhét éves korában elhunyt Rába György költő, műfordító, irodalom-történész, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. 1924. június 13-án született Budapesten. (folyt.)

130 alkotó megy Lipcsébe

A gyermek- és ifjúsági irodalom összesen 130 alko- tója érkezik szerte a világból az idei lipcsei könyvvásárra: Dániából, Angliából, Finnországból, Thaiföldről, Ghánából és az Egyesült Államokból is várnak írókat a németországi eseményre - közölték a rendezvény szervezői. (folyt.)

Elhunyt a magyar irodalom olasz műfordítója

Nyolcvannyolcadik évében kedden Genovában elhunyt Umberto Albini, a genovai egyetem klasszika-filológia professzora, szín- háztörténész, a magyar irodalom elkötelezett barátja és fordítója; temetése csütörtökön lesz az észak-olasz városban. (folyt.)

Amikor Ady ad hitet a hidegben

Add nekem a te szemeidet, Kék látásod, mely mindig épít, Mindig irgalmaz, mindig szépít – halljuk már a lépcsőnél, de első blikkre azt hisszük, hallucinálunk. Kizárt, hogy valaki Adyt szavaljon ebben a hidegben, pláne a Somogy Áruház folyosóján. (folyt.)

Bakos-Kiss Gábor és Ludas Matyi

A Ludas Matyi című daljáték január 21-i ősbemutatójával tovább kerekedik a Csokonai Színház klasszikus magyar repertoárja. Szőcs Géza librettója nyomán a darabot rendezte Vidnyánszky Attila. A főszereben Bakos-Kiss Gábor, a Magyar Versmondók Egyesületének művésze. (folyt.)

Shakespeare-maraton a Globe Színházban

Különleges előadássorozattal készül a jövő tavaszi szezonra a londoni Globe színház: Shakespeare harmincnyolc szín- darabját harmincnyolc különböző nyelven adják majd elő színpadán a világ különböző országaiból érkező társulatok. (folyt.)

A Kultúra Napja: hová menjünk?

Különleges lánchídi séta, kiállítások, tár- latvezetések, rend- hagyó színházi elő- adás és Cseh Tamás emlékest is várja a közönséget a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén Budapesten, az ünnepen hivatalosan is útjára indul a Liszt-év. (folyt.)

Himnusz: kézirat a Széchenyiben

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ingyenes tárlatokkal és vezetésekkel várja pénteken az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár, ahol a Himnusz kézirata és színész legendák kiállításai is megnézhetők az ünnepen. (folyt.)

Filmes Kaland Máraival

Film készül Márai Sándor Kaland című művéből Sipos József rendezésében; a főbb szerepeket Marozsán Erika és Csányi Sándor játssza az alkotásban, amely a tervek szerint ősszel kerülhet a mozikba. (folyt.)

Emléktábla Sinkovits Imrének

Több száz pályatárs, tisztelő jelenlétében emléktáblát avattak a tíz éve elhunyt Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze, Sinkovits Imre tiszteletére egykori Zápor utcai lakóházán kedden Óbudán. (folyt.)

Szépírók a szabad sajtóért

Egyértelmű üzenet: a Szépírók Társasága, az egyik legjelentősebb, 301 tagot számláló írószervezet közzétette január elején elfogadott tiltakozó nyilatkozatát, amelyben a Médiatörvény politikai jellegű korlátozó intézkedései ellen, a demokrácia és a szabadság szelleme mellett emelnek szót.

75 éve halt meg Kipling

Hetvenöt éve, 1936. január 18-án hunyt el Rudyard Kipling Nobel-díjas angol író, költő, A dzsungel könyve című ifjúsági regény szerzője. Bombayben született 1865. decem- ber 30-án, hatéves korában nővéré- vel együtt Angliába küldték tanulni.

Turczi István könyvbemutatója Miamiban

Través De Los Años (Poemas Escogidos) címmel jelent meg Turczi István váloga- tott verseiből spanyol nyelvű kötet, amelynek bemutatójára a költő Miamiba utazott. A Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke több helyen dedikál. (folyt.)

Megszüntetésre vár az Irodalom Háza?

A Művészetek és Irodalom Háza dolgozói a legrosszabbra készülnek: áprilisban vége. Aztán legfeljebb kellemes meglepetés éri őket. Nem akar véget érni a kultúr-szappanopera: a pécsi belváros szívében lévő Művészetek és Irodalom Háza sorsa továbbra is bizonytalan. (folyt.)

Elment Dr.Kardos Zsuzsanna

Hirtelen, fiatalon és tragikusan távozott közülünk Dr. Kardos Zsuzsanna ügyvéd, a Versmondók Egyesületének jogi képviselője. Értelmetlen, értelmezhetetlen és feldolgozhatatlan, ahogy itt hagyott bennünket. (folyt.)

Új rádiójátékok

Hat új hangjátékot mutat be januárban az mr1-Kossuth rádió Rádiószínháza többek között Hámori Gabriella, Kulka János, László Zsolt és Seress Zoltán részvételével. Az hangjátékok közül először Pacskovszky Zsolt A Petrovics-szalagok című munkája kerül adásba az mr6 rádión, aztán jön a folytatás. (folyt.)

Orosz írónőé a de Beauvoir Díj

Ljudmila Ulickajanak ítélték oda a Simone de Beauvoir díjat. A kitüntetést a francia filozófus, Julia Kristeva alapította 2008-ban, Simone de Beauvoir születésének 100. évfordulójára, és emberi jogi aktivistáknak ítélik oda. (folyt.)

Elhunyt Dániel Kornél

Január 1-jén, több hónapos súlyos betegség után elhunyt Dániel Kornél, Bessenyei György-díjas népművelő, színjátszó-rendező, az Anyám Fekete Rózsa Közhasznú Alapítvány titkára, az Anyám fekete rózsa nemzeti versmondó verseny főszervezője. 59 éves volt. (folyt.)

Szombathely: új helyen a színház

Január 3-ától már az új épületben készül- het az új teátrum felavatása alkalmából rendezett díszelőadásra a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata. Január 22-én adják át a színházat, melynek alkalmából Madách Imre: Az ember tragédiája című művét mutatják be. (folyt.)

Petőfi Sándorra emlékeztek

Születésének 188. évfordulóján Petőfi Sándorra emlékeztek 2011. január 1-jén Kecskemét főterén, a szegények téli segélyezését szolgáló Szeretet Sátorban. Farkas P. József, a rendezvény alapítója a szegények költőjeként beszélt a poétáról.

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum