Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. december

Szilveszter hagyománya

Mint minden ünnephez, szilvesz- terhez is szokások, hagyományok és hiedelmek sora kötődik, amelyek közös célja egészséget és bőséget varázsolni az új évre, és elűzni a balszerencsét, az ártó szellemeket. Szilveszterkor sokan fogadalmakat is tesznek. (folyt.)

Könyv és Kultúra: az alapítványok végítélete

Leveszi, vagy épp ráteszi a Kormány a kezét a könyvkiadásra és a kulturális fejlesztésekre: nagy múltú és sikeres alapítványokat szüntet meg, és központosítva irányít majd az állami vezetés. A Magyar Könyv és a Magyar Kultúra Alapítvány mellett 33 másikat is felszámolnak. (folyt.)

Újra Csíksomlyói Passió

Sikerrel mutatta be Karácsony után a Pedagógus Színház a Passiót. A Csiszár Imre rendezésében színpadra állított darab különlegessége, hogy szereplői leendő pedagógusok, amatőr színészek. További előadások várhatók. (folyt.)

Tóth Krisztina Bárka-díjas

December 11-én a Békés Megyei Jókai Színházban adták át a 2010. évi Bárka-díjakat. Az idei év díjazottjai Becsy András költő és Tóth Krisztina költő, író. A Bárka szerkesztősége 2000-ben alapította a pénzjutalommal járó díjat. (folyt.)

Petri György költő emléke nyomán

December 22-én, születésének napján Petri Györgyöt ünnepelni – verset, prózát felolvasni, sajtón, szabadságon elmerengni – jöttek össze írók, költők, színészek 2010-ben a Nyitott Műhelyben este nyolctól jó sokáig jó sokan. (folyt.)

A három király mítosza

Jöttek, láttak, és ajándékoztak. Ez minden, amit azokról az idegenekről tudunk, akik eljöttek Betlehembe, hogy megnézzék a gyermek Jézust. De valóban királyok voltak? A jelenet azóta beépült a köztudatba: a turbánt, koronát és díszes öltözéket viselő három király méltóságteljes bevonulása. (folyt.)

Éji séták és éji alakok: Mikszáth -tévéjáték készült

Miklauzic Bence rendező Hegedüs Bálinttal közösen készítette el a film forgatókönyvét Mikszáth Kálmán 1880-as évek elején írt tárcanovelláiból, több történet, motívum felhasználásával. Éji séták és éji alakok című kosztümös filmet hétfőn este mutatja be a Magyar Televízió.

A századforduló irodalmi miliője

Fölösleges hangsúlyoznunk, hogy mennyire meghatározó és írásos művekben gazdag időszak volt a magyar irodalom életében a 19. század vége, ez azonban nem azt jelenti, hogy erről a korszakról ne lehetne újat mondani. Erre tesz kísérletet a Petőfi Irodalmi Múzeum új tárlata.

Momentán Litera: 30-án legalábbis

Rendhagyó előszil- veszteri partira készül a Litera. December 30-án 9. alkalommal várja közönségét a Momentán Társulattal közös játékos, improvizációs, irodalmi évbúcsúztatójára a Trafóba. Öt szerző keres egy szerepet! Két óra önfeledt irodalom!

Geothe is online

Online olvasható Johann Wolfgang von Goethe 1770 levele, amelyeket egykori szerelméhez és bizalmasához, Charlotte von Steinhez írt. A Goethe és Schiller Archívum ezzel egyik legértékesebb kéziratgyűjteményét tette hozzá- férhetővé. (folyt.)

Per Olov Enquist a Könyvfesztivál díszvendége lesz

Az irodalmi Nobel-díj esélyeseként is gyakran emlegetett világhírű svéd író, Per Olov Enquist lesz a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. A jövő évi rendezvény különlegessége, hogy nem egyetlen ország kerül a középpontba, hanem az egész Európai Unió. (folyt.)

Jean Genet 100

Száz éve, 1910. december 19-én született Párizsban Jean Genet francia író, drámaíró, az abszurd színház egyik legismertebb képviselője. A francia irodalom talán legzűrösebb életű fenegyereke ismeretlen apa és egy Gabrielle nevű nő gyermekeként látta meg a napvilágot. (folyt.)

Újabb írói siker, ezúttal Kínában

Sóvári Mónika író Szerelmem, Sanghaj című könyvét is meghívták Kína egyik legnagyobb irodalmi fesztiváljára, ahol a magyar írónő könyvének angol kiadását ünneplik. A Sanghaji Irodalmi Fesztiválon 60 külföldi író és költő mutatkozik be, a világ 15 országából. (folyt.)

Magyar Teátrum-díj

A Magyar Teátrumi Társaság kedden sajtótájékoztatón bejelentette: 2010-ben megalapította a Magyar Teátrum Díjat, mely a színházi háttérszakmák megbecsülésének kifejezésére hivatott. A MTD gálaünnepségének első alkalommal a Békés Megyei Jókai Színház ad otthont december 19-én. (folyt.)

Ismét Márquez a filmvásznon

A fülledt, párás atmoszférában, az erotika és a pusztító járványok egzotikumában kavargó Gabriel García Márquez-regények újabb adaptációja érkezett a vászonra. A szerelmi ébredezés drámája, a realizmus és mágia között lebegő mese mögött a 18. századi inkvizíció búvik meg. (folyt.)

Kukaczoskodjunk Karácsonykor

Míg a szülők a karácsonyi vásárban válogattak az iparművészek művei között, addig a gyerekek Lackfi János megzenésített verseit hallgathatták a Sajtkukacz együttes új, Radírmocsok című lemezéről. Verskarácsony is létezhet. Így kell kukaczoskodni. (folyt.)

Kőrösi novellái horvát lapban

Kőrösi Zoltán József Attila-díjas író Szerelmes évek - Gyávaság és Budapest, nőváros című kötetéből jelent meg válogatás a Quorum című tekintélyes horvát irodalmi folyóirat legújabb számában. A lapszám bemutatón az író is ott volt. (folyt.)

Kiadják az elítélt békedíjas verseit

Liu Hsziao-po kínai ellenzéki Nobel-békedíjas kötete Június negyediki elégiák címmel jelenik meg, két nyelven - jelentette be a Graywolf Press kiadó. Eközben, néhány órával az oslói szimbolikus díjátadás előtt Kínában a hatóságok blokkolni kezdték a külföldi tévék adását és az internetet. (folyt.)

Krúdy és a brit gitárzene

Krúdy Gyula világát és a brit gitárzenét hozza egy platformra most megjelent bemutatkozó albumán a magyar könnyűzene ígéretes supergroupja, a The Twist. A Live Through The Cool című anyag hátteréről a frontember, Szűcs Krisztián beszélt az MTI-nek. (folyt.)

Varró Dani Maszat hegyei

Az egész családnak szóló változat készült a Pesti Színház számára Varró Dániel és Teslár Ákos Túl a Maszat-hegyen című verses meséjéből, melyet Presser Gábor zenéjével szombaton mutat be a teátrum. (folyt.)

Vargas Llosa: az irodalom élvezet...

Az irodalom és az olvasás jelentősége volt Mario Vargas Llosa perui író beszédének alapja Stockholmban, ahol a Nobel-díjasoknak tartott a kitüntetés átadását megelőzően hagyományos előadást. Az irodalom "élvezetet, szenvedést okoz vagy meglep".

Nyilatkozat Alföldi mellett

A Színházi Társaság arra kérte a minisztériumot, hogy "tegyen lépéseket e kulturálatlan támadások ellen, és védje meg az intézményt és annak vezetőjét, valamint a művészeti élet egészét az utcai és útszéli atrocitásoktól". (folyt.)

Google könyváruház indul

Ez év végén indul a Google könyváruháza, amelynek online felületén több millió könyvet olvashatnak ingyen az érdeklődők, és az elektronikuskönny-olvasókra tölthető tartalmakért a legolcsóbb nyomtatott kiadás 80 százalékát kell majd fizetni. Csak regisztrációra lesz szükség. (folyt.)

A hetedik mi magunk lettünk

353 honlap között 7. helyet ért el a Vers Oldala, a vers.hu, a Magyar Versmondók Egyesülete átfogó pódiumművészeti és költészeti portálja. Közel hétezer szavazatot kaptunk a közönségtől Az Év Honlapja szavazáson. (folyt.)

Különdíjat kapott a Versrádió!

Különdíjat kapott az online Versrádió a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett „Az Év Honlapja” 2010 pályázatán. A Versrádió olyan versenytársak között kapta a díjat, mint az MR1 Kossuth Rádió, a femina.hu, a Joy, a Playboy, vagy a Story TV4!. (folyt.)

Füst Milán bolgár kiadásban

Megjelent bolgárul Füst Milán (1888-1967) Kossuth-díjas magyar író, költő Feleségem története című regénye. Az Ergo gondozásában napvilágot látott bolgár kiadást kedden mutatják be a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben. (folyt.)

Az idei Cervantes-díjazott

Ana Maria Matute spanyol író veheti át a spanyol irodalom Nobel-díjaként emlegetett Cervantes-díjat - jelentette be Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter. A 85 éves barcelonai szerző a harmadik nő, aki átveheti a rangos elismerést. (folyt.)

Elhunyt Székelyhidi Ágoston

Hajdúböszörményi otthonában tragikus körülmények között elhunyt Székelyhidi Ágoston irodalom-történész, író. 1956. október 23-án ő olvasta fel a 20 pontot az egyetem előtti téren. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum