Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. november

Szentmártoni az Írószövetség új elnöke

Szentmártoni János József Attila-díjas költőt választotta új elnökének három évre a Magyar Írószövetség, az új elnökség is megvan - közölte Bajnai Zsolt, a közgyűlés sajtófőnöke. Vasy Géza elnökségi tag lett. (folyt.)

Új pompával vár Shakespeare színháza

Ismét megnyitotta kapuit szerdán az angliai Stratford-upon-Avon városában a Royal Shakespeare Company világhírű színháza, amely alapos ráncfel- varráson esett át. A következő hetekben a közönség már bejárhatja az épületet. (folyt.)

Titkos ügynökből irodalmár

Stella Rimington, a brit titkosszolgálat korábbi főnöke lesz a rangos brit irodalmi díj, 2011-es Man Booker Prize zsűrijének elnöke. Csütörtökön a testület további tagjait is megnevezték a szervezők: Matthew d'Anconda újságíró, Susan Hill író, Chris Mullin politikus. (folyt.)

Előadóművészet: kevesebb pénz

A jelenleginél kisebb támogatásban részesíti a jövőben a kormány a független színházakat, vagyis az előadóművészeti törvény VI-os kategóriájába tartozó társulatokat az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága által támogatott javaslatban. (folyt.)

Metz Katalin színikritikus elment

Elhunyt Metz Katalin színikritikus, újságíró - adta hírül a Színházi Kritikusok Céhe. Életének 73. évében, hosszas betegség után érte a halál. Metz Katalin 1938. október 25-én született Maros-vásárhelyen. (folyt.)

Verseltek Pakson Ki mit tudott?

Két ország húsz településéről úgy félezer gyerek 167 produkcióval lépett színpadra Pakson, a Ki mit tud?-on. A paksi úttörők és a városi művelődési központ hetedszer rendezte meg a seregszemlét. A legnépesebb mezőny a vers-, mese- és prózamondó kategóriában volt. Ott jártunk. (folyt.)

Három nagy költő közös versenye

Versmondással emlékezett Nagy László, Szécsi Margit és Kondor Béla költőkre a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Írószövet- ség Budapesten, a Kondor Béla Közösségi Házban. Nagy László születésének 85. és Szécsi Margit halálának 20. évfordulója volt az apropó. (folyt.)

Tolsztoj 100 éves, de hiába

Lev Tolsztoj ki- közösítését az orosz ortodox egyház nem vonja vissza, de az ortodox hívők változatlanul tisztelik Tolsztoj kimagasló tehetségét - tudatta a Kirill pátriárka jóváhagyásával írt levelében Tyihon atya, a patriarkátus kulturális tanácsának titkára. (folyt.)

16 millió Mark Twain kéziratáért

A Leslie Hindman aukciósház szerint az amerikai írótól származó kéziratot korábban még mintegy 30-50 ezer dollárra (6-10 millió forintra) értékelték. A csütörtök esti aukción a fiatal Ernest Hemingway közép- iskolai esszéje 7320 dollárért (másfélmillió forintért) kelt el. (folyt.)

Faludy György Londonban

Születésének 100. évfordulója révén Faludy Györgyre emlékeznek a Londoni Magyar Kulturális Központban, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által összeállított kiállítással és a költő életéről, munkásságáról szóló beszélgetéssel. Alexander Faludy, az író unokája is fejet hajt. (folyt.)

Képvers-tárlat Eifert Jánostól

Eifert János fotó-művész 12 különös munkáját állítja ki a Cultiris Galériában, az Örkény István Könyvesboltban. A fotográfus egy hét alatt három tárlaton is bemutatkozik. 1993-ban víz öntötte el a pincét, ahol a most kiállított képek negatívjai voltak és egész addigi életműve. (folyt.)

Radnóti-díjak és diplomák

Befejeződött a leg-rangosabb hazai vers- és prózamondó verseny, a győztes versmondók nemzeti Olimpiája, amelynek Győr városa ad otthont 1971 óta. A versmondók Radnóti Miklós versei előtt tisztelegtek. (folyt.)

Előadóművészet: nyílt levél

Az előadóművészeti szervezeteket sújtó kormányzati zárolás feloldására kéri Réthelyi Miklóst, a nemzeti erőforrás miniszterét a Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöke, mert sorra mehetnek csődbe az alternatív színházak. (folyt.)

Videoklip készül a csonkaversből

A Kaleidoszkóp VersFesztiválon is különdíjat elnyert Kávészünet, a fiatal verszenésítő csapat december elején forgatja első video-klipjét. Különleges felvétel ígérkezik, mivel a rajongók aktív részvételével készül a klip. (folyt.)

Irodalmi kávéházak reneszánsza

A legendás törzshelyek kora a jelek szerint lejárt, ám az irodalom lassan, de biztosan visszaszivárog a pesti kávéházakba: legutóbb a Szent István Társulat nyitott belteret a kortárs literatúra iránt fogékony közönségnek. A művész-tanyák hagyományait leginkább a romkocsmák őrzik. (folyt.)

Hobo: itt a vége?

A napokban már olvasható volt egy rövid hír, hogy búcsúkoncertre készül a HBB, de hivatalosan csak most jelentette be Földes László (Hobo) a sajtó képviselői előtt, hogy Hobo Blues Band néven 2011. február 12-én koncertezik utoljára az együttes a Papp László Sport Arénában. (folyt.)

Csoportterápia a Madáchban

Galambos Attila, Bolba Tamás és Szente Vajk Csoport-terápia című műve nyerte a Madách Színház által kiírt musicalpályázatot. A darabot a 2011-2012-es évadban a színház a nagyszínpadon mutatja be. Három művet is díjazott a zsűri. (folyt.)

Versmondás hónapja

Alig három héttel a VersFesztivál után, vers- és prózamondó versenyek sorával várja a tehetségeket a Magyar Vers-mondók Egyesülete novemberben. Népszerű és kevésbé ismert klasszikusok a középpontban. (folyt.)

Kaleidoszkóp képekben

Az idei Kaleidoszkóp VersFesztivál elő-adásainak legizgalmasabb képeit és pillanatait most fotókon lesheti meg a nagyérdemű. A Pécsett szinte mindvégig teltház mellett zajló, közel egy hétig tartó, egymást érő előadássorozatról készült fotókat a POSZT-ot is megörökítő Tóth László készítette. (folyt.)

Sikeres Versmondó Klub

A Versmondó Klub évadnyitó állomását október 24-én nagy figyelem övezte. Az Ady Versmondó Szalonra keresztelt foglalkozást ismert előadóművészek és versrendezők: Havas Judit, Tóth Zsuzsanna, Tóth Zsóka, Kiss László és Wiegmann Alfréd tartották. November 13-án a BMK-ban újráznak. (folyt.)

Demagógia helyett szerelem

Wass Albert szerelmi levelezéséből rendez estet Koltay Gábor a Thália Stúdióban. A főszerepben Rékasi Károlyt láthatjuk, az előadást filmes montázsok kísérik. Bízzunk benne, hogy Wass költészetén túlmutat majd a készülő produkció... (folyt.)

Elhunyt a cseh költészet ékessége

Prágában ehunyt Viola Fischerová, a cseh jelenköltészet nagyasszonya. Hetvenöt éves volt. Nyáron jelent meg legutolsó könyve, a Domek na vinici (Házikó a szőlőben), amiért megkapta a legrangosabb cseh irodalmi djat. (folyt.)

Elhunyt Balla László író

Életének 84. esztendejében, hosszan tartó súlyos betegség után Kárpátalján, ungvári otthonában csütörtökön elhunyt Balla László író, költő, műfordító, közéleti személyiség, a Kárpáti Igaz Szó nyugalmazott főszerkesztője. Balla László, a Magyar Írószövetség és az Ukrán Írók Szövetségének tagja.

220 éves a magyar nyelvű színjátszás

A Várban az egykori karmelita kolostorban - miután II. József parancsára feloszlatták a csak szemlélődő szerzetesrendeket -, a Kempelen Farkas tervei alapján átalakított Várszínházban volt az első magyar hivatalos színielőadás.

Meghalt a horvát költőlegenda

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Vesna Parun, a XX. század második felének legkiemelkedőbb horvát költője. Parunt hétfőn a Zágrábtól északra fekvő Stubicke Toplice rehabilitációs intézetében érte a halál, valószínűleg tüdőembóliát kapott. Meghalt a legenda - így kommentálták halálhírét a horvát lapok.

Széchenyi utolsó naplója

A Magyar Nemzeti Múzeumba érkezett a Magyar Országos Levéltárból a legnagyobb magyar utolsó, 1860. március 3-tól április 1-ig vezetett döblingi naplója, amely november 18-ig tekinthető meg a Széchenyi világai című kiállításban. A Naplót és egyéb iratait végrendeletében titkárára Tasner Antalra hagyta.

Václav Havel Kafka-díja

Átadták Prágában Václav Havel írónak a Franz Kafka-díjat, amelyet még júniusban ítélt oda a volt cseh államfőnek drámáiért és esszéiért a Franz Kafka Társaság. A 7200 euróval járó, nagy presztízsű díjról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött.

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum