Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. szeptember

Pécs: összeállt a versenyprogram

Harminc versszínházi előadás: performansz, egyéni és társas előadóest, tíz világzenei és verskoncert, több versfilm, számtalan versmondó egyéni előadása látható a Kaleidoszkópon október 12-től. (folyt.)

Százak búcsúztak Bánffy Györgytől

Több százan, családtagok, barátok, pályatársak és tisztelők vettek végső búcsút Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészművésztől szerdán Budapesten, a Farkasréti temetőben. (folyt.)

Átadták a Főváros Színházi Díjait

Szeptember 23-án átadták a Főváros Színházi Díjait: Kerekes Éva, Kuna Károly, A Danton-ügy és Koltai M. Gábor, a Trilógia-tanulmány és Gergye Krisztián, valamint Alföldi Róbert a díjazottak. (folyt.)

Új(ra) szárnnyal az A38-cal

A folyamatosan bővülő, egyre gazdagodó programkínálat és az egyre növekvő látogatószám az A38 hajó bővítését tette szükségessé. Szeptember 21-én kulcspillanatához érkezett egy közel másfél éve tartó budapesti kulturális beruházás. (folyt.)

Feltárták Heródes magánszínházát

Nagy Heródes pazar magánszínházát tárták fel izraeli régészek - a 400 férőhelyes létesítmény az uralkodó téli palotája mellett épült a Júdeai-sivatagban. Heródes a színház dekorálását római művészekre bízta, akik a falakat csodaszép freskókkal és alabástromgipsz domborművekkel ékesítették.(folyt.)

Már csak pár nap a nevezés!

Szeptember 20-ig lehet még jelentkezni a 12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál verseny- programjára. Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén komoly szak- emberekből álló zsűri szemlézi a versenyprodukciókat. (folyt)

Elment a nagy dalszövegíró

Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zene- szerző, érdemes művész - tudatta a család. Szenes Iván minden idők talán legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt, minden korosztály ismeri és dúdolja. (folyt.)

Kritikai rekorderek

A Színikritikusok Díjából harminc év alatt Szakács Györgyi tervei és a Katona József Színház előadásai kapták a legtöbbet. De kik gyarapíthatják díjaik számát? Két, többszörösen jelölt előadás GALÉRIÁJÁVAL. A rendezők közül Zsótér Sándor a rekorder hat győzelemmel. (folyt.)

Bor(dal)ban az igazság

Több ezer éves zenei és irodalmi hagyományokból válogathatnak azok az együttesek, amelyek szüreti mulatságokon és fesztiválokon egyre gyakoribb kísérői az elmélyült poharazgatásnak. „A bordalok egyidősek a borkultúrával." (folyt.)

Paolo Coelho, az író hatása

A Nightwish egykori és legsikeresebb felállásának énekesnője, Tarja Turunen legutóbbi szólóalmbuma itthon is aranylemez lett, a miskolci Operafesztiválon pedig élőben is megmutatta a magyar közönségnek, hogy mire képes. (folyt.)

Kaleidoszkóp: még szabad a pálya!

Minden meghirdetett kategóriában várja a jelentkezőket a 12. Kaleidoszkóp VersFesztivál, amely október 12-től 17-ig Pécsről, Európa Kulturális Fővárosából jelentkezik. A vers- és világzene, a versmondás és a versszínházi előadások versenye is nyitott. (folyt.)

Mesterkurzus szépíróknak

A Magyar Író Akadémia nem hagyományos egyetemi képzést indít. A Szépíró mesterkurzuson mesterségbeli tudást, írói technikákat és módszereket sajátíthatnak el a hallgatók, és megismerkedhetnek a kortárs irodalom nagyjainak életpályájával. Most aktuális! (folyt.)

Versvonat Szentendrén

A szentendrei HÉV szerelvényének reklámfelületein amatőr költők versei olvashatók szeptemberben. Egy alkotóműhely a BKV-val és az Epamédiával állapodott meg erről. A BKV járműveinek reklámfelületein eddig is lehetett irodalmi alkotásokat olvasni. (folyt.)

Shakespeare 3D-ben

William Shakespeare arcát rekonstruálták háromdimenziós számítógépes technológiával, a világhírű író-rendező halotti maszkja alapján brit tudósok, akik szerint ez a nagy angol drámaíró első valósághű portréja. (folyt.)

Előkerült Odüsszeusz palotája

Az ión-tengeri Ithaka szigetén folyó ásatások 16 év után, úgy tűnik, eredményt hoztak: a görög régészek bejelentették, megtalálták Odüsszeusz palotáját. Thanaszisz Papadopulosz, a régészeti csoport vezetője már 2006 óta tudta, hol található a palota. (folyt.)

Elhunyt Bánffy György

Életének 84. évében váratlanul meghalt Bánffy György, Kossuth-díjas, kiváló művész, aki csaknem negyven évig volt a József Attila Színház tagja. Sokszor kellett olyan szerepet megformálnia, amelyben az volt a humor forrása, hogy az öreg kecske is megnyalná a sót. A klasszikus versmondás nagy alakja volt. (folyt.)

Alternatív Szemle a Merlinben

A kulturális pályázati támogatások radikális csökkenése miatt a budapesti Merlin Színházban rendezik meg szeptember 10. és 14. között az elmúlt évad leginnovatívabb alternatív és független színházi előadásait összegyűjtő III. Debreceni Alternatív Színházi Szemlét. (folyt.)

Mesés bábok és versek

Klasszikus mesék és kortárs gyerekversek kicsiknek, balett és opera nagyoknak a Budapest Bábszínház új évadában. A Budapest Bábszínház 61. évadában az első bemutatót október 9-én tartják: a Kuthy Ágnes rendezte Csipke- rózsika szövegét Lackfi János, zenéjét Szemenyei János írja.

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum