Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. augusztus

Meghalt Utassy József

"A lényeg, hogy lássam, halljam, érezzem, mind az öt érzékszervemmel tapasztaljam és meggyönyörítsem a világot - ezt kell nekem a betűkből megcsinálnom". A Kossuth-díjas költőt 69 éves korában érte a halál. (folyt.)

Bujtor István Filmfesztivál

Sikerrel fejeződött be Balatonszemesen a Bujtor István emlékére rendezett amatőr független filmfesztivál, amelyre összesen 18 alkotás érkezett. Olyan kisjátékfilmek készültek, amelyek a színész-rendező személyiségét tükrözik. (folyt.)

Az írástudók nyári szállása

Harmincnyolcadik alkalommal gyűltek össze Tokajban írók, költők, irodalomtörténészek, hogy a kortárs irodalom egy-egy kiemelt problémájáról tanácskozzanak. Az idei tábor fókuszában a határon túli irodalmak álltak, illetve leginkább az a kérdés, hogy léteznek-e határok egyáltalán. (folyt.)

Verseny hírversíróknak

Egy elfeledett népi irodalmi műfajt szeretne feltámasztani a Várongért Egyesület, amely kortárs hírversíróknak hirdetett versengést; a legjobb művek alkotói meghívást kapnak a várongi Patkó Bandi falunapra. A 160 fős Dombóvár melletti településen szeptember 11-én rendeznek falunapot. (folyt.)

Zenészeket hív a Kaleidoszkóp

Versenybe hívja október közepén a zenei előadókat a Kaleidoszkóp VersFesztivál! Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje meghirdette vers- és világzenei versenykategóriáját. A fesztivál partnere a zene.hu és a mymusic.hu lesz. (folyt.)

Elment Lukács Jánosné

Elhunyt Lukács Jánosné Magiszter Versmondó. Tagja volt a Komárom-Esztergom Megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány Alkotókörének. Nemcsak versmondással, de írással is foglalkozott. (folyt.)

Bennünk van a kutyavér!

A Ghymes szerint a lényeg az aktuális pillanatban megszólaló élő zenében rejlik. A zenekar október végéig 12-szer lép színpadra, eközben pedig nem hagyhatjuk szó nélkül augusztus 16. óta kapható “Bennünk van a kutyavér” című gyermeklemezét sem. (folyt.)

Húszéves lett a Háromszék

Húszéves a Háromszék Táncegyüttes, amely korábban a Kaleidoszkóp VersFesztiválon különdíjat nyert. A születésnapot az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek VII. Találkozóján ünneplik meg, amelyet szeptember 21-26. között rendeznek meg az erdélyi Sepsiszentgyörgyön. (folyt.)

Hódít az utca költészete

A rap egyre inkább teret hódít, és a kezdetben szubkultúrának számító műfaj közönsége bővül - legalábbis Snow MC, az idei és a tavalyi It’s Rite! Freestyle Battle elnevezésű improvizációs verseny győztese így látja. Az előre megírt számokon túl az igazi terep a rögtönzés. (folyt.)

Ismét divat az oszmán örökség

Egy zenészekből, táncosokból, akrobatákból és színészekből álló százfős csoport performanszot készül előadni a szultánok egykori lakóhelye, a Topkapi palota mellett, míg az isztambuli repülőtéren az oszmánok költészetéből rendeznek kiállítást. A közelgő ünnepség-sorozat mérföldkőnek számít. (folyt.)

Irodalmi kalandor a középpontban

Ma már az egyik első meleg szabadságharcosként tartják számon a homoszexuális kifejezést kiötlő Kertbeny Károly irodalmárt, akinek a síremlékét nemrég magyar neonácik gyalázták meg.(folyt.)

Feltámasztják a nyomtatott könyvet

A Google projektjének bejelentése után a HP és az Amazon is összefog, hogy megkezdjék a nyomtatásban már nem kapható, digitalizált könyvek igény szerinti legyártását. (folyt.)

Afrikai írók saját földrészükről

Tizennégy afrikai író megelégelte, hogy mindig kívülállók beszámolóit kell olvasnia Afrikáról, és - részben a labdarúgó világbajnokság hatására - nekilátott, hogy könyvek és blogok sorozatában számoljon be a földrész sokféleségéről. (folyt.)

Új évfolyam az Íróiskolában

Az Íróiskola célja, hogy olyan magas színvonalú, összetett képzést nyújtson, mely korábban nem volt még Magyarországon. Hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra: hallgatóik szemináriumok keretében sajátíthatják el az írói mesterség fogásait. (folyt.)

Elhunyt Papp Árpád

73 éves korában meghalt Papp Árpád költő, műfordító, irodalomtörténész, tanár; az ajkai kórházban érte a halál - tájékoztatta a kaposvári polgármesteri hivatal kedden este az MTI-t (folyt.)

Művészetek és siker a Völgyben

Hatalmas sikerrel zárt a 20. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye. A július 23-tól augusztus 1-ig tartó fesztivál látogatottsága a hét település területén 193 ezer főre tehető. A meghirdetett programok közül különböző okok miatt mindössze 17 maradt el. (folyt.)

Csődtől jön a gond: színházi poklok

Bajban vannak az alternatív színházak! A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma csak most tette közzé az idei állami támogatásokat, a megszorítások miatt többen kerültek a csőd szélére. Az alkotóműhelyek az eredeti támogatás mindössze 66 százalékát kapják meg idén. (folyt.)

Megszűnik a Kultúrház

Világhálós források adták hírül, hogy megszűnik a Magyar Televízió Kultúrház című műsora, amely az utóbbi hat évben rendszeresen beszámolt a hazai kulturális élet legfontosabb eseményeiről. Lapunk a köztévé illetékeseitől kért tájékoztatást. (folyt.)

Ősszel fogad Ady múzsája

Őszre befejeződhet annak a nagyváradi ingatlannak a felújítása, amelyben Ady Endre múzsája, Brüll Adél lakott egy ideig, és amelyben Léda-múzeumot alakítanak ki a tervek szerint. A nagyváradi Fő utcai ház igen leromlott állapotban van. (folyt.)

Mégsem bontják az Erkel Színházat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a ppp-konstrukciós, előkészítés alatt álló fejlesztések leállítását javasolta az Erkel Színház, a Nemzeti Kiválóságok Kollégiuma és a Magyar Nemzeti Múzeum mélygarázsa esetében, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hegmanné Nemes Sára, a tárca felelős államtitkára. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum