Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. július

Alternatív színházak: kevés a pénz

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium keresi arra a megoldást, hogy az előadóművészeti tanács által javasolt támogatási összegeknek legalább a felét még 2010-ben megkapják a nyertes független színházi és táncművészeti társulatok. (folyt.)

38.Tokaji Írótábor

Az elmúlt évtizedek és a jelen eredményeit, szorongató gondjait és közös feladatait áttekinteni és megfogalmazni törekednek az idei Tokaji Írótábor előadásai és a munkacsoportokban folytatott beszélgetések és viták. A tanácskozás házigazdái a határon túl élő és alkotó magyar írók. (folyt.)

Petri György, a költő emléke

Petri volt az utolsó olyan költő, akinek a versei felkeltették az érdeklődést az olvasóban az élete iránt is. - Részletek a Petri György halálának tizedik évfordulója alkalmából tartott emlékestből. Lejegyezte Zelki János. (folyt.)

Kafka-kéziratok a múltból

Az évek óta húzódó bírósági hercehurca újabb állomásaként Franz Kafka tíz ládányi, bankokban letétbe helyezett, eddig sohasem publikált kéziratának szakértői vizsgálata kezdődött meg a héten. (folyt.)

Mesterségek Ünnepe

A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. Izgalmas lesz, érdemes ellátogatni és végigsétálni a vár körül! (folyt.)

Nyolc nap a versek fogságában

Neves szakemberek, jó hangulat és műhelymunka lélekszakadásig – nagy sikerrel fejeződött be a Magyar Versmondók Egyesületének nyolc napos intenzív nyári Versművészeti Tábora Neszmélyen, ahol a színház és a versmondás mellett írásművészetet is tanulhattak a táborozók. (folyt.)

Hangoskönyvek Woody Allentől

Woody Allen-hangoskönyvek jelentek meg egy internetes forgalmazónál; az Oscar-díjas filmrendező négy, korábban könyv alakban megjelent kötetét olvasta fel az audiokiadáshoz. A gyűjtemény nem is drága... (folyt.)

Hol van Jókai és Gárdonyi?

Közhely, de attól még tény, a gyerekek manapság egyre kevesebbet olvasnak. A szomorú statisztikát csak Harry Potter vagy a vámpírtörténetek törik meg. Közhely, de attól még tény, a gyerekek manapság egyre kevesebbet olvasnak, ha mégis, akkor is csak tartalmat. (folyt.)

Jön a Vidor augusztusban

Tizennégy előadást láthat a közönség Nyíregyházán a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjén augusztus 27. és szeptember 4. között. A nagyszínpadra érkezik a budapesti Katona József Színház előadásában Marivaux A szerelem diadala című vígjátéka, de lesz Szutyok is! (folyt.)

Bestseller a Vizsolyi Biblia

Négyszázhúsz éve, 1590. július 20-án fejezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyon a Károlyi Gáspár által fordított Biblia, a 16. századi magyar nyelv páratlan dokumentumának nyomtatását. A Bibliát először a 15. században, a huszita felkelés idején fordították magyarra. (folyt.)

Versektől hangos Neszmély

Megkezdődött a Magyar Versmondók nyári Versművészeti Tábora Neszmélyen, ahol a színház és a versmondás mellett költészetet és írásművészetet is tanulhatnak a táborozók. Költészeti estek, színészmesterség, esztétika, írásművészet, előadóművészet, mozgástréning. (folyt.)

Velünk robog Faludy György

A száz éve született Faludy György verseivel és korabeli fotókkal díszített, nagyméretű tablók kísérik a budapesti millenniumi földalatti, valamint a 2-es és 3-as metró utasait. A versek és fotók lírai formában idézik fel a főváros különböző korszakait. (folyt.)

Művészi kirakatok

Az Írók Boltjának egyik kirakatát fél évig művészeti csoportok fogják berendezni, saját képüket bemutatva Budapestről. Az akciót a Studio Metropolitana, a Budapesti Turisztikai Hivatal és a Dekorszövetség indította. (folyt.)

INFANT fesztiváldíjak

A Maladype Színház Tojáséj című előadása kapta az újvidéki INFANT fesztivál a legsikeresebb előadásért járó fődíját. A zsűri indoklása szerint a díjat a színházi előadás egészének magas művészi minőségéért kapta a társulat. A Tünet Együttes a színházi nyelv eredetiségéért kapott díjat. (folyt.)

Kódexek lebegő múzeumban

A maga nemében egyedülálló múzeum tervei készültek el Angliában: a Lindisfarne-i zsoltáros könyvet egy vízben "lebegő", hatalmas tömbökből álló kiállítótérben mutatnák majd be. A múzeum több apró szigetből állna és mindegyik más történetet mesélne el. A terv több pályázatot megnyert. (folyt.)

Színház, vers- és világzene a hídnál

Módosult névvel és helyszínen, Nyár a Lánchídnál címmel a pesti rakparton tartják meg a Budapesten már hagyományossá vált júliusi és augusztusi zenei hétvégéket. A színházi előadások, a népek zenéje, a komolyzene, a vers- és világzene mellett teret kap a jazz és a folk is. (folyt.)

Vers-, színházi és írótábor!

Meghosszabbította jelentkezési határidejét a Magyar Versmondók Egyesülete a nyári Versművészeti Táborokba. Költőknek, íróknak, leendő színészeknek és versmondóknak is önálló műhely indul Neszmélyen, egy Duna parti hajón, július 10-től. Még lehet jelentkezni! (folyt.)

Interjú: 70 éves Tolnai Ottó

Tolnai Ottó júliusban lesz hetvenéves. A Mediawave-en kezdetektől részt vevő írót legközelebbi barátai köszöntötték Szombathelyen. Tolnai semmit sem sejtett, ő csak egy felolvasásra érkezett, végül tortával és ajándékokkal távozott. A szerzővel a köszöntés után Szekeres Dóra beszélgetett. (folyt.)

Imádják Shakespearet a borjak

A 16. századi költő és színműíró művei "relaxálják" egy kísérleti tehéncsorda tagjait, az állatok így négy százalékkal több tejet adnak. Egy társulat A windsori víg nők című darabból adott elő lírai és megnyugtató jeleneteket a kísérleti borjaknak, sikerrel. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum