Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. március

Versszínházi Kortársalgó Kalász Mártonnal

Március 25-én, csütörtök este folytatódott az Open Reading, azaz „nyitott versestek” sorozat az Első Magyar Versszínházban. Kalász Márton olvasott fel, vendége Szalai Zsolt volt. (folyt.)

Az OSZK-ban vendégeskedik Dánia

Három dán vonatkozású kiállítás is nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban. A Maszk-játékok című könyvkiállítást, a Korunk lenyomata grafikai- és Karen Bixen emléktárlatot április 10-ig lehet megnézni. A belépés ingyenes. (folyt.)

Varró Dániel fordításában a Lear király

A címszereplő Kulka János szerint Varró Dánielben csodálatosan egyesül a költészet a humorral, olyan, mint egy kortárs Shakespeare. A Nemzeti Színház három éven belül másodszor dolgozza fel a művet. (folyt.)

Emlékhellyé alakították Hamingway floridai házát

A világhírű író második feleségével, Pauline-nel és két fiukkal együtt kilenc éven keresztül, munkássága legtermékenyebb időszakában élt a Key Westben található házban az 1930-as években.. (folyt.)

240 éve született Hölderlin

A modern líra sokáig elfeledett előfutára 1770. március 20-án született Lauffenben. A tragikus sorsú, antik görög eszményekért rajongó költő életében nem talált igazi eszmetársra. (folyt.)

Három állami kitüntetés a Versmondóknak

Jászai Mari-díj Seres Ildikónak, Babérkoszorú dr. Turczi Istvánnak és a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje Galkó Balázsnak. Három rangos díj három, a Magyar Versmondókkal tevékenykedő kitűnő művésznek. Gratulálunk! (folyt.)

Önök kerték - Spanyolnátha Kertfesztivál

Március 21-én rendezi meg a Spanyolnátha szerkesztősége a 6. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivált. A fesztiválon bemutatják a folyóirat tavaszi számát, melynek anyagából kép- és kéziratkiállítás is készül. Több szerzővel személyesen is találkozhatunk. (folyt.)

Sikeresen megy a Versmondó Klub

Március 20-án folytatódott Wiegmann Alfréd vezetésével a Versmondó Klub a Budapesti Művelődési Központban. A foglalkozáson egyéni és társas játékokkal, fejlesztő gyakorlatokkal és versekkel várta szombat délelőtt 10 órától az érdeklődőket a Magyar Versmondók Egyesülete. (folyt.)

Halász Pétert kísértették a Műcsarnokban

Halász Péter - Szellemidézés címmel március 19-20-21-én rendeztek programsorozatot a Műcsarnokban, a négy éve elhunyt színházi rendező, színész, író emlékére. (folyt.)

Angolul népszerűsítik a Nemzeti dalt

Nagy érdeklődés övezi az egyik nyelvoktató portál kezdeményezését. A nyelvtanulók és érdeklődők a T.S. Eliot-díjas George Szirtes fordításában olvashatják a költeményt. (folyt.)

József Attila udmurt nyelven

Finnugor rokonaink nyelvén még sohasem jelent meg egyszerre félszáz vers József Attilától. A Csilkit szjulemin (Tiszta szívvel) kötet a Collegium Denno-Ungaricum kiadásában jelent meg. (folyt.)

Versmondó Klub március 20-án

Folytatja munkáját a Budapesti Versmondó Klub. A Wiegmann Alfréd által vezetett foglalkozáson egyéni és társas játékokkal, fejlesztő gyakorlatokkal várja az érdeklődőket a Magyar Versmondók Egyesülete. (folyt.)

Magyar siker Manhattanben

Esterházy Péter és Schiff András közös esttel mutatkozott be New York egyik vezető kulturális központjában a 92Y-ban. (folyt.)

Szakolczay Lajos új kötete

A Kölcsey és József Attila-díjas irodalom- és művészetkritikusnak márciusban jelenik meg a Párbeszédek és perbeszédek című terjedelmes interjúkötete. (folyt.)

Kosztolányi-emlékkiállítás Budán

Kosztolányi Dezső író, költő, újságíró születésének 125. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Várnegyed Galériájában. A látogató 31 fotón keresztül követheti nyomon Kosztolányi életét. (folyt.)

Két Nobel-díjas Lipcsében

Herta Müller és Günter Grass lesz a fő vendég az idei lipcsei nemzetközi könyvvásáron. Az esemény legrangosabb elismerését azonban a Berlinben élő magyar író, Dalos György kapja. (folyt.)

Égből Britanniába pottyant dalok

A délkelet-angliai Guildfordban egy gimnáziumban játssza el népszerű farsangi lemezét, a Maszkabált Gryllus Vilmos. A tervek szerint a gyerekek a Maszkabálhoz annak idején készült animációs filmben látható jelmezekbe öltöznek majd. (folyt)

Drámaírók a rádió kapujában

A Magyar Rádió tavalyi drámaíró pályázatára példátlanul nagy volt az érdeklődés, amivel a remények szerint számos új mű létrejöttét támogathatja az intézmény. Az alkotásokból rádiójátékok és színpadi feldolgozások születhetnek (folyt)

Vörös István már bolgárul is

Megjelent bolgárul Vörös István József Attila-díjas író, költő Svejk gyóntatója című elbeszélés-kötete. A könyv időutazás, Szindbád, Svejk, Mozart, Kafka figuráinak egyvelege, groteszk hangvételben. (folyt)

Elérhetők a Radnóti-kéziratok

Digitalizálta Radnóti Miklós teljes kézirati hagyatékát a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára. Az írásokat a költő özvegye, Gyarmati Fanni ajándékozta 2008-ban az intézménynek. (folyt)

Mindenki Csinszkája

Hetvenöt képzőművészeti alkotáson, számtalan képen, filmrészleten és versen keresztül mutatják be Debrecenben Csinszkát, a magyar irodalom történetének legismertebb múzsáját. (folyt)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum





 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum