Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2010. február

Turczi István és Mezey Katalin

Mezey Katalin volt 2010 második Kortársalgójának vendége, aki Korpa Tamást hívta el a Versszínházi beszélgetésre. Nagy sikert aratott a költőnő felolvasása, amelynek az Open Reading, vagys a nyitott versest jelleg adott keretet.

Elhunyt Lucille Clifton amerikai költő

Hetvenhárom éves korában elhunyt Lucille Clifton amerikai költő, író. Számos egyetemen tanított, összesen 13 verseskötete jelent meg. A National Book Awarddal 2000-ben tüntették ki. (folyt.)

Ősi színházkedvelők furcsa szokásai

Halat, kagylót, rákot fogyasztottak, ha kedvük úgy tartotta, járkáltak előadás közben a középkori angol színház nézői. Ez derült ki a Rose és a Globe színház feltárása közben, a Marlowe és Shakespeare premiereken szórakozó nézők szokásairól. (folyt.)

Megjelent a világ legnagyobb könyve

A versekkel teli kiadványt a havannai könyvvásáron mutatták be. A világ legnagyobb könyve 3,2 méter széles, két méter magas, súlya pedig 250 kiló. A mű "az univerzum legjobb gondolatainak" összefoglalója, összesen több mint kétezer író és neves ember mondataival. (folyt.)

Salvatore Quasimodo költőverseny Füreden

A Nobel-díjas olasz költő 1961-ben Balatonfüreden nyerte vissza egészségét. A 18. alkalommal meghirdetett esemény évek óta a magyar-olasz kulturális élet kiemelkedő fóruma. (folyt.)

Léda-emlékszobát alakítanak ki Nagyváradon

A mára már erősen lepusztult épületben lakott Brüll Adél váradi tartózkodásai alatt és itt bontakozott ki a szerelme Ady Endrével. Az alapítványi forrásokből kezdődő felújítás várhatóan 400 ezer euróba kerül. (folyt.)

Barátok közt a versmondó

Aradi Balázs szerepet kapott a Barátok közt című szappanoperában. A 16 éves tehetség a Versművészeti Szeminárium hallgatója és a Magyar Versmondók Egyesületének is tagja. (folyt.)

Merényletek és irodalmi szalonok Bagdadban

Az utóbbi két évben az erőszak csökkenésével egy időben tucatnyi irodalmi-közéleti szalon nyílt meg Bagdad szerte, ahova elzarándokolhatnak a robbantásokkal mit sem törődő irodalomszeretők – írja a New York Times. (folyt.)

Kortársalogtunk Szőcs Gézával

Az Első Magyar Versszínház a Magyar Írószövetséggel együttműködve elindította új Open Reading sorozatát. A korábban Kortársalgó néven indult rendezvénysorozat ezentúl új helyszínen, megújult formában várja az érdeklődőket minden hónap utolsó csütörtökén a Bajza utcában. (folyt.)

Átjárók – interaktív színházi kísérletet a Gödör Klubban

Az összművészeti projekt közel 1000 m2-es térben képzett olyan virtuális és valóságos útvesztőt, amelyben a művészek különböző médiumok segítségével, élő előadásaikkal fogalmazták meg, mit jelent „elveszni” a valóságban. Üzenetük: létezik földalatti kultúra Budapesten. (folyt.)

Magyar Kultúra Lovagja elismerések 2010-ben

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar kultúra napja alkalmából átadta a Magyar Kultúra Lovagja címeket. Az elismertekre civil szervezetek és önkormányzatok tesznek javaslatot pályázat útján. A fiatalok a Magyar Kultúra Apródja címet kaphatják. (folyt.)

Kazinczy Ferenc gyógyszerész szeretne lenni

Kazinczy Ferenc a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán tanul. Ő a nyelvújító oldalági rokona. Az egyetemista iWiW-es adatlapján Babits Mihály és Karinthy Frigyes sorai olvashatók. Egyszer elindult egy Kazinczy versenyen, de nem ért el helyezést. (folyt.)

Elmaradt a rózsa és a konyak Edgar Allan Poe sírjáról

A Holló és más versek, novellák szerzőjének emlékhelye Baltimore-ban van, ahol 1949 óta Poe születésének évfordulóján mindig megjelent egy titokzatos férfi. Edgar Allan Poe-t eredetileg jelöletlen sírba temették... (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum