Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2009. október

Sikert aratott a Versszínház ősbemutatója

Vastaps övezte az Első Magyar Versszínház és a Forrás Színház Arany János Toldi című művének versszínházi ősbemutatóját Veszprémben. Az előadást nyolc hét próbaidőszak alatt állították színpadra. (folyt.)

Elvették a címet a Verskultúra Lovagja idei kitüntetettjétől

Megfosztotta A Verskultúra Lovagja kitüntető címtől a Magyar Versmondók Egyesülete a Hídvégi-Vernyik Projektház Kft.-t. A cég milliós nagyságrenddel tartozik az egyesületnek, amit nem hajlandó kifizetni. (folyt.)

Elhunyt Siposhegyi Péter író

Hosszan tartó, súlyos betegség után október 26-án elhunyt Siposhegyi Péter drámaíró, publicista. A Magyar Versmondók Egyesülete nevében Kiss László elnök és Turczi István irodalmi alelnök fejezte ki részvétét a művész családtagjainak. (folyt.)

Új Kertész-kötet a Nobel-díjas író nyolcvanadik születésnapjára

Új könyv jelenik meg Kertész Imre 80. születésnapjára. A megfogalmazás kalandja című kötet - benne két első közléssel, a Vigilia Kiadó gondozásában látott napvilágot. (folyt.)

Szenzációs Dsida-lelet Kaposváron

Mindeddig ismeretlen vers került elő a somogyi megyeszékhelyen. A költemény Dsida Jenő alkotása. A költő nagy szerelmének, Csűrös Emíliának írt szerelmes verse kalandos úton maradt fent az utókornak. (folyt.)

Miskolci tisztújítás

Fandl Ferenc, Seres Ildikó és Lukács Gábor is csatlakozott Molnár Anna mellett az Északkelet-magyarországi Regionális Vers- mondó Egyesület művészeti vezetőihez. Szorosabb együtt-működés várható a Miskolci Nemzeti Színház és a Versmondók között. (folyt.)

Ady-emlékezés Nagyváradon

A „Pece parti Párizs” száz évvel ezelőtti hangulatát idézték fel helyi színészek, költők és irodalmárok. Rendhagyó emlékezés korabeli atmoszférával, eredeti helyszínen, az egykori Holnap irodalmi társasággal: Adyval, Emőd Tamással és a többiekkel. (folyt.)

Emlékkő tiszteleg Őze Lajosnak

Társadalmi össze-fogással emeltek civilek emlékkövet a Tabánban, Őze Lajos halálának 25. évfor- dulója alkalmából. Az Első Magyar Versszínház verssel emlékezett az avatáson a versmondás egyik legnagyobb alakjára. (folyt.)

Feltárják García Lorca sírját

A családjától vett DNS-minták segít- ségével próbálják meg azonosítani az 1936-ban, a spanyol polgárháború idején 38 évesen kivégzett és tömegsírba temetett Federico García Lorca maradványait. A költő a fasizmus áldozataként került tömegsírba. (folyt.)

Herta Mülleré az irodalmi Nobel

Herta Müller romániai születésű német írónő az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. A Svéd Akadémia szerint az író "a költészet tömörségével és a próza tárgyilagosságával" rajzolta meg "az otthontalanság tájképét". Itthon is jelent meg könyve. (folyt.)

Emlékmű Tersánszkynak

Tavaly volt a 20. századi magyar prózairodalom egyik kiemelkedő alakja, Tersánszky Józsi Jenő születésének 120. évfordulója, és idén 40 éve annak, hogy már nincs közöttünk. Az írót és műveit hagyták elfeledni, s csupán néhány tanárnak köszönhető, ha szántak rá egy-két irodalom órát. (folyt.)

Ifjú, középiskolás Radnóti

Radnóti Miklós 1923 és 1927 között tanult az Izabella utcai (időközben Báró Wesselényi Miklós nevét felvett) fiú felső kereskedelmi iskolában. Ezekből az évekből több fotót is közöl a Bókay László által összeállított Radnóti Miklós Fényképek című kötet. (folyt.)

KaleidoszKópia decemberben

Idén decemberben rendezik meg a Kaleidoszkóp VersFesztivált, a verseny tekintetében ezúttal az indulást visszaidézve. A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál közbenső évében három napon át, különkiadással jelentkezik: jön a KaleidoszKópia! (folyt.)

Kurtág György újabb nemzetközi elismerése

A Velencei Biennále keretében működő 53. Nemzetközi Kortárszenei Fesztiválon, a Teatro alle Tese - Arsenalén vette át Kurtág György az életművéért odaítélt Arany Oroszlán-díjat. A zeneszerző új perspektívát teremtett művészetével. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum